Hemşirelik
Fakültesi

Şeker Hastalığına Bağlı Uzun Dönemde Ortaya Çıkan Sorunlar (Komplikasyonları)

Şeker hastalığı iyi kontrol edilmediğinde, vücudun birçok yerinde sorunlara yol açmasına, hastaneye yatışlarında artışa ve erken ölümlere neden olmaktadır.  Şeker hastalığı, tedavi maliyetini artıran, yaşam kalitesini düşüren, hayatı tehdit eden,  vücuttun birçok doku ve organ üzerinde olumsuz etkilerine neden olan bir sağlık sorunudur.   Şeker hastalığına bağlı  kısa ve uzun dönemde bazı istenmeyen sorunlar gelişmektedir.

1.Şeker hastalığın kısa dönemde (AKUT) gelişen istenmeyen sorunlar: Hipoglisemi (kan şekerin düşük olması) , diyabetik ketoasidoz (şeker koması, İdrar ve kanda keton cisimleri), yüksek kan şekerine bağlı (hiperglisemik), nöbet veya bilinç kaybı ve enfeksiyonlardır.

2. Şeker hastalığın uzun dönemde (Kronik) gelişen istenmeyen sorunlar: 2 gruba ayrılır.    2a: Küçük çaplı damarlara bağlı gelişen istenmeyen sorunlar: Böbrek (nefropati), sinirler (nöropati), göz (retinopati) ve diyabetik ayaktır (Şekil 1).  

2b: Büyük çaplı damarlara bağlı gelişen istenmeyen sorunlar:  Kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları ve periferik damar hastalığı (Ayak ve bacakların büyük damarlarının hastalığı)’dır (Şekil 1).

 

Şekil 1: Şeker hastalığına bağlı uzun dönemde sorunların geliştiği organlar

ATABAUM © 2022