Hastalar için
- Öncelikle şeker hastalığına bağlı uzun dönemde gelişen sorunlara hafife almamanız gerekir.
- Durumun ne kadar önemli olduğunun farkında olan kişiler, ortaya çıkabilecek sorunların erkenden fark edip gerekli gerekli tedbirleri alarak ilerlemesini önleyebilir.
- Şeker hastalığına bağlı uzun dönemde gelişen sorunlara önlemek için ayak bakım uygulamalarını günlük olarak düzenli ve doğru bir şekilde yapmalı.
- En az yılda bir kez mutlaka donanımlı bir sağlık kuruluşunda ayaklarını muayene ettirmeli.
- Ayak bakımı için risk teşkil edecek durumları ve belirtilerini bilmeli.
- Ayakta yara oluşumun önüne geçmek ayak bakımı için koruyucu ayak bakım davranışlarını bilmeli ve uygulamaya geçirmeli.
- Ayak bakımı ile ilgili genel olarak yapılan yanlışlardan bir an önce vazgeçmeli. Örneğin yaz aylarında sıcaklıktan dolayı parmak aralığı terliği giymek gibi.
- Ayak bakımı konusunda eğitim almalı. Sağlık okuryazarlık düzeylerini geliştirmeleri.
- Ayaklarında yara ve kesilmelerin kaderciliğe bağlamamalı. Örneğin kaderimde varmış demek ki başıma gelmiş gibi yanlış düşüncelere kapılmamalı.
- Bireyin yaşadıkları ayak sorunları onu toplumdan izole edecek (uzaklaştıracak) bir tutuma kapılmamalı.
- Düzenli ve doğru ayak bakımı her gün yapmalısınız. Böylece ortaya çıkabilecek ayak sağlığı sorunlarını önleyebilirsiniz.
- Ayak bakımının dini uygulamalar önünde bir engel olmadığını bilmelisiniz. Örneğin: Ayağı yumuşatmak için kullanılan kremin abdesti bozmayacağının bilinmesi gibi.
- Şekere bağlı ayağında herhangi bir sorun çıkan hastaların doktorun önerdiği tedavi dışında alternatif tedavileri (bitkilerle tedavi, gıda katkıları, akupunktur, ozonterapi vb) kullanmadan önce doktoruna mutlaka danışmalı.
- Egzersiz yaparak diyabetik ayak sorunlarının ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz.
- Diyabetik ayak sorunlarının ortaya çıkmasını önlemek için,bu egzersizleri yapabilirsiniz: Parmak ucunda yürüme, otururken ayak bileği hareketi ile çizilen daire, parmak ucuna yükselme, ayağın ve parmakların yukarı-aşağı ve içe-dışa hareketleri, baldır kaslarının germe egzersizi ve denge egzersizleri yapabilirsiniz.