Hemşirelik
Fakültesi

Diyabetik ayağın tanımı ve gelişimi

Şeker hastalığı veya şeker hastalığın neden olduğu uzun dönemde gelişen istenmeyen bir sonuca bağlı olarak ayak sağlığının bozulmasına “diyabetik ayak” denmektedir (Şekil 2’deki görseller).

Şekil 2: Diyabetik ayak resmi ile ilgili göresller

Diyabetik ayak yaralarının gelişiminde iki faktör rol oynar 1.Sinir sisteminde  (motor, otonom ve duyu sinirleri) meydana gelen bozukluklar (Şekil 3):  Motor özelikte olan sinirlerde hasar olduğunda; ayakta ve parmaklarda şekil bozukluğuna yol açar.  Otonom özelikteki sinirlerde hasar olduğunda; ayak derisi kuru, çatlak, nasırlar, pul pul görünümde bir hal alır.  Duyu sinirlerinde meydana gelen hasar sonucu; kişi ayağı kolayca yaralanabilir, yanabilir, donabilir ve kesilebilir.

2.Periferik Arter hastalığına bağlı bozukluklar (Şekil 3): Şeker hastalığı damarların yapısını da bozarak onların iyi kanlanmasını, beslenmesi bozarak parmak uçlarında yaraların oluşmasına ve yaralar ilerleyerek kangrene yol açar.  Sonuç olarak bu durumlar hastayı bacak kaybına götürür. Bu sorunlar erken tespit edilip tedavi edilmezse; ayakta yaralara (ülserlere), yapısal kemik ve eklem bozukluklarına ve kesilmelere neden olmaktadır. Bu tür sorunların oluşmasını önlemek için diyabetik ayak belirtilerini ve risklerini bilmemiz gerekir.

Şekil 3: Diyabetik ayak yaralarının gelişiminden rol oynayan sinir ve damarların sağlıklı ve sağlıksız görünümü

ATABAUM © 2022